Op waarde schatten is een kunst.

 


Op waarde schatten is een kunst. Deze kunst leer je onder andere als opgedane kennis, ervaringen en visie samenkomen. Ik moet daarbij aan een film denken die ik laatst gezien heb. The founder. Die film gaat over het ontstaan van het McDonald's-concern. Waarin een handelsreiziger vrijwel gelijk door had wat de waarde van het innovatieve "Speedee Service System" zou kunnen zijn, een door 2 broers ontwikkelde 'lopende band'-productiesysteem voor hamburgers, zonder bediening aan tafel.

Er heerst een ware goudkoorts. De laatste tijd springen een hoop mensen op de crypto trein en kopen met hun zuur verdiende centjes, die door de komende waarde vermindering ook nog eens  minder waard wordt, een kaartje, zonder een exact idee, van waar de reis heen gaat. Ze hopen allemaal aan te komen op een station waar zakken met geld voor het oprapen liggen. Bij de eerste hobbel in de rails springen de meeste weer van die trein, een ervaring rijker en een illusie armer.

Wat mij vooral opvalt is dat de markt heel erg wordt gemanipuleerd door mensen met een enorme zak met geld of grote, vermogende financiële instituten. Waarbij het spel is om te verdienen aan de kleine man, en vooral hun eigen vermogen voor een deel veilig te stellen.

Zelf heb ik over dit onderwerp veel bijgespijkerd. Ik kende bitcoin al toen het nog niet zoveel waard was, maar ik wist toen niet wat het precies was. Nu weet ik wel wat bitcoin is, en wat digitale schaarste inhoud, en ik begrijp nu ook veel beter, zaken zoals smart contracten en wat dit allemaal kan en gaat betekenen voor toekomst. Zoals internet, email en de fax hun rol hebben gespeeld voor medewerkers van het postkantoor. Zo zullen de notarissen en advocaten, bankmensen hier ook mee te maken gaan krijgen. Er zullen veel zaken gaan veranderen.

Ook zie ik parallellen met de opkomst van het internet maar vooral ook de bubbel. Want er is in mijn ogen een heuse crypto bubbel gaande. Het is met crypto net zo als indertijd met het internet, iedereen had door dat een revolutie ging worden maar niemand had nog echt door welke richting het op zou gaan. Internetbedrijven werden massaal opgericht en de meeste waren vooral marketing en hype. Uiteindelijk nadat de zakken goed waren gevuld, enkele afschuwelijk rijk zijn geworden en heel veel mensen een stuk armer, spatte het als een zeepbel uit elkaar. Heel veel beursgenoteerde bedrijven gingen failliet, en bedrijven die het overleefde daalde gigantisch in waarde soms wel tot 90%.

Toch kan dit ons ook heel veel leren over hoe je zou kunnen investeren in de crypto markt. Want uiteindelijk is die markt niet meer tegen te houden, de geest is letterlijk uit de fles, en dat juich ik toe. Power to the People.

Kijk vooral naar crypto en bedrijven met onderliggende waarden. Kijk vooral naar de technologie en wat dit kan gaan betekenen. Heb een idee wat ze aan waarde kunnen toevoegen. Filter de hype. Kijk ook of dat ze snel kunnen reageren en aanpassen. Om een paar voorbeelden te noemen. Amazon was een internetboekhandel die zware klappen heeft weten te pareren en zich razendsnel heeft weten aan te passen. Google was met zijn tech de verbeterende zoekmachine terwijl er al tientallen waren. De gelijke deler die ze met elkaar hadden is dat ze iets aan waarde hebben toegevoegd dat er eerder nog niet was.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt. (JC) 

Net zoals die handelsreiziger het zag, die jaren van zijn leven heel de Verenigde Staten doorkruiste en in de meest achteraf plaatsen bij heel veel verschillende restaurantjes zag hoe het er in de keuken er aan toe ging. Met zijn opgedane ervaringen en kennis had hij een visie van waar de reis wel eens heen zou kunnen gaan.

Dan nog heb je geen garanties, want je kan er veel mee winnen, maar ook veel mee verliezen. Je kan ook verliezen doordat je denkt te winnen, net zoals de McDonald'sbroers  die zich lieten uitkopen voor een paar miljoen. 

Tot slot. Besef dat diegene die het meeste verdienden aan de goudkoorts, diegene waren die pikhouwelen, emmers en zeefjes verkochten aan de mensen met verhoging.

Als u ook wil gaan beleggen dan raad ik u aan om dit via de volgende link te doen. Bij bitvavo hoeft u via deze link de eerste week over de eerste duizend euro geen handelskosten te betalen.

 https://bitvavo.com/?a=7BCA1FEF68

Bent u geïnteresseerd in meer artikelen over crypto in de toekomst, dan zou ik dat kunnen overwegen als er donaties worden overgemaakt naar de volgende bitcoinlink:

  1CF94mNx2e1XjAUxuqRVumFUQ67f5i9o3C

Zoals ik al zei op waarde schatten is een kunst.

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Breder perspectief

House of the brave?

Chaos