Cijfermanipulatie

 


  ¨En buurman naar de kapper geweest?¨

Ik kijk in de lieve ogen van mijn oude buurman, terwijl ik mij probeer te beheersen omdat ik mijn dag niet heb, alweer eens niet. Ik kijk op tegen het klusje dat gras maaien heet. Maar dit weet mijn buurman niet. Mijn opvallende frisse verschijning moet een contrast zijn geweest met hoe ik eruit zag. Door gebrek aan motivatie en beschikbare kappers, waren mijn haar en baard behoorlijk gegroeid in het afgelopen covid jaar. Een dag geleden besloot ik het er allemaal vanaf te halen. Naar de kapper gaan is nu wel weer mogelijk, maar die hele toestanden er om heen dat trek niet. Daarom dat ik zelf met een tondeuse aan de slag ben geweest. Het resultaat is een 5,5 denk ik.

Ja met die maatregelen nu pas in de gelegenheid om een kapper te bezoeken.”

Dan ontvouwd er zich een kort gesprek waarin we de huidige situatie rondom het griepgebeuren bespreken. Ik heb al vrij snel door dat ik te maken heb met iemand die angstig het nieuws volgt en die in de paniek is meegezogen. Hij vertelt dat zijn vrouw binnenkort de tweede prik krijgt en dat hij iemand kent die de C-griep heeft gehad en daar nog altijd last van ondervind. Ik zeg dat met een beetje pech een virus of griep er goed kan inhakken, en dat ik het wel begrijp dat je op bepaalde leeftijd laat inenten. Het is een afweging die iedereen voor zich zelf zal moeten uitvinden. Ook al weet ik dat het geen zin heeft, vertel ik hem dat ik de maatregelen erg overtrokken vind en dat we in een vorm van tunnelvisie zitten. Ik zeg dat in Texas en Florida de boel weer is opengegooid en dat daar het aantal besmettingen terug lopen. Gewoon om aan te geven dat het wel degelijk kan.

Mijn zoon woont in Texas, die heb ik nog gesproken en die laat weten dat 60% is gevaccineerd” 

Deze cijfers heb ik niet paraat en verward mij een beetje. Want dit zegt natuurlijk ook het een en ander, die een ander perspectief op het hele gebeuren kan werpen. Ik krijg de indruk dat hij mij een wappie vind. Het zal wel allemaal. 

Het allerergste vertel ik hem dat ik vind dat ze onze kinderen hun jeugd en vrijheid word ontnomen en dat gevolgen van de maatregelen straks niet meer te zijn overzien. Vrijwel direct bloed het gesprek dood waarbij ik uiteindelijk besluit het gras te maaien.

Als ik in de avond plaats neem achter mijn laptop en mijn nieuwsgierig wil bevredigen met de feiten, besluit ik eens in de cijfers te duiken.

https://www.kff.org/coronavirus-covid-19/poll-finding/kff-covid-19-vaccine-monitor-march-2021/


Vaccine Monitor: 6 in 10 Adults Have Either Gotten a COVID-19 Vaccine or Want To “as Soon as Possible;” “Wait and See” Group Continues To Shrink

Het betreft hier een enquête, en onderzoek naar het sentiment rondom de vaccinatie. Volgens hun onderzoek beweerd 6 van de 10 volwassen gevaccineerd te zijn of zegt dat nog op korte termijn te doen.

Ook zoek ik naar de recente cijfers over de C-griep in Texas.

https://coronavirus.jhu.edu/region/us/texas

In Texas zijn er nu op dit moment 22,7% gevaccineerd.

Dit zijn dus geen 60% mensen die gevaccineerd zijn. Wat het wel is, cijfer manipulatie. 

Ik denk trouwens niet dat mijn buurman dit bewust doet, hij is het tegenovergestelde als ik, het is een rustige intelligente man, die sympathiek overkomt. En met een medisch verleden, en zijn leeftijd kan een griep elke griep zeer gevaarlijk zijn. Met alle informatie dat er is, en hoe de cijfers vaak worden gepresenteerd, waarbij een ieder ook nog eens door zijn eigen subjectieve bril kijkt.  Moet ik schrijven, dat begrijp ik wel, we maken ons daar zo  nu en dan allemaal schuldig aan. Dieper onderzoek vergt nu eenmaal meer van je tijd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breder perspectief

House of the brave?

Chaos