Gegaslicht?


Er is een telefoongesprek gelekt, met een gesprek tussen Trump en een partijgenoot, eerstverantwoordelijke bestuurder van de staat Georgia, Brad Raffensperger. In het gesprek dat ongeveer een uur heeft geduurd wordt er door de MSM beweerd dat Trump, dhr Raffenberger onder druk heeft gezet om extra stemmen te vinden.

Gaslighting

Ik moet zeggen een paar weken geleden wist ik nog niets van deze term. Ik ben daar dan net iets te veel ongeschoold voor, om bekend te zijn met dit soort van uitdrukkingen. ¨Dat hebben eenvoudige volksjongens nog wel eens.¨ Het werd in een context gebruikt, dat ik de ¨waarheid¨ niet wilde inzien en dat ik onder invloed ben van een demagoog die niet tegen zijn verlies kan.

Maar eerst zal ik de lezers van mijn blog en dan met name die lezers die net als ik ook nog geen idee hadden, van wat gaslighting überhaupt inhoudt, even een beknopte informatie geven, over die uitdrukking.

De term 'gaslighting' komt uit een toneelstuk en daaropvolgende film met de naam 'Gaslight'. In de film manipuleert en kwelt de sluwe echtgenoot, gespeeld door Charles Boyer, zijn vrouw, gespeeld door Ingrid Bergman, om haar ervan te overtuigen dat ze gek wordt. Gaslighting, al dan niet opzettelijk, is een vorm van manipulatie. Het is het manipuleren van een persoon door hem te dwingen zijn gedachten, herinneringen en de gebeurtenissen om hem heen in twijfel te trekken. Een slachtoffer van gaslighting kan zo ver worden geduwd dat ze hun eigen gezond verstand in twijfel trekken.

Ik moet zeggen dat als ik het nieuws van de mainstream media volg ik wel eens begin te twijfelen of ik het allemaal wel goed zie. Nu ben de beroerdste niet en ik ben altijd bereid mijn meningen, standpunten en overtuigingen te herzien en ik heb mij dus de moeite genomen om dat gesprek in zijn gehele context terug te luisteren. Maar wat is er nu precies gezegd?

Er zijn meerdere punten die opvallen. Ik zal er eentje uitlichten. In het gesprek  beschuldigt Raffenberger Rudy Giuliani en anderen ervan dat ze de video van Ruby Freeman hebben gesplitst. Dit is absoluut onterecht. De video was één doorlopend schot zonder sprongen in de tijdcode. Waarom doet hij dat?
En zo zijn er meerdere dingen die opvallen en die mij aanzetten tot nadenken. Maar genoeg daarover en het volgende. De schreeuwerige clickbaitkoppen en het frame dat er telkens gecreëerd wordt rondom de president.


Trump smeekt niet om stemmen zoals alle mediakanalen zeggen. Hij stelt dat hij slechts 11.000 stemmen nodig heeft van de honderdduizenden die van hem gestolen zijn om de staat te winnen. Het enige antwoord dat de staatssecretaris van Georgia zegt is: "Ik weet het niet" en "Wij geloven dat onze telling juist is" dit is mijn ogen een heel zwak antwoord.

Waarom wordt dit gesprek nu zo vlak voor 6 januari gelekt en worden de woorden van de president zo uit hun context gehaald? Ik vind dit uiterst opmerkelijk!

Wie wordt er nu gegaslicht en door wie en waarom?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breder perspectief

House of the brave?

Chaos