Bevrijd jezelf

 

Heb je ooit Linux willen uitproberen, maar ben je er nooit aan toegekomen. Met redenen als "Ik weet niet waar ik moet beginnen" of "Ondersteunt het mijn hardware", ik kan mij voorstellen dat je er tegen op kijkt wat op zich geldige redenen zijn om het voor onbepaalde tijd uit te stellen. Maar dit betekent ook dat je vastzit aan BigTech op je apparaten. Lees het volgende, het is een eerlijk advies zonder toegevoegde agenda.

Hier is iets wat ik regelmatig doe, als een persoon die Linux nu meer dan 5 jaar lang heeft gebruikt, voor mensen die dicht bij mij staan met hetzelfde probleem. Ik geef ze het advies om een Raspberry Pi, het nieuwste model is de 4 te kopen. Dit is voor ruwweg 50 euro een alles in 1 computer en de harddrive is een gemakkelijk te gebruiken SD-kaart.

Alles wat een persoon moet weten over de techniek is het volgende om een Raspberry Pi te gebruiken, ik maak geen grapje:


- Is hoe een stekker werkt

- Is hoe een HDMI-kabel werkt

- Is hoe een USB-kabel werkt

- Is hoe u bestanden op een SD-kaart kunt slepen


En daar ga je dan. Dus waarom zou ik dit adviseren? Omdat dit de laagste weerstand is om in te stappen en een andere manier van Linux-computing. Hoe minder tijd jij je zorgen maakt, hoe meer tijd je besteedt aan het leren omgaan met linux. Het is trouwens heel eenvoudig om een SD-kaart te flashen voor het geval je het ooit verknoeit. Het systeem is krachtig genoeg om vrijwel alle gangbare Linux-software te draaien. Houd er wel rekening mee dat uw typische 7-jarige laptop of desktop veel sneller is dan een Pi, dus de prestaties zullen alleen maar toenemen bij een echte installatie.

Als je ooit vol inzet op Linux en besluit om het op een normale PC te installeren, ben je al bekend met veelgebruikte terminologie en het algemene gevoel ervan. Dan krijg je als Pi-eigenaar een hele leuke kers op de taart, je hebt dan een speciale computer voor iets anders, bijvoorbeeld voor de kinderen, voor het maken van een project of mischien kan je het doorgeven aan de volgende persoon die Linux misschien eens wil uitproberen.

https://ubuntu.com 

Voor de creatievelingen.

https://ubuntustudio.org/

Heb je nog ergens een overbodige tablet of smarthphone dan probeer dit dan eens uit. 

https://devices.ubuntu-touch.io 

Ik kan jullie verzekeren als je eenmaal om bent, je niet meer anders wilt. Moge je Windows en Apple dagen genummerd zijn, en samen bevrijden we ons van het juk van Big tech.  

 


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breder perspectief

House of the brave?

Chaos