De situatie in de wereld is onzekerder dan ooit
Het wereldwijde financiële systeem heeft al verschillende bijna-instortingen meegemaakt. Sinds de crisis van 2007/08 wordt het kunstmatig in leven gehouden door middel van renteverlagingen en geldschepping door de centrale banken. Aangezien het geld niet naar de reële economie, maar grotendeels naar de financiële markten is gemigreerd, heeft zich tijdens een traag economisch herstel een 12-jarige hausse op de financiële markten voorgedaan.

Eind 2019 bleek echter dat een recessie niet meer te vermijden was. Toen de aandelenmarkten in maart 2020 na de ineenstorting van de olieprijzen instortten, konden de centrale banken de crash van het systeem alleen voorkomen door de rentetarieven tot nul te verlagen en triljoenen dollars en euro's in de markten te pompen.

Sinds het leeuwendeel van deze triljoenen is teruggevloeid naar de financiële markten, hebben we op dit moment te maken met een situatie die zijn weerga niet kent: De wereld bevindt zich in de diepste recessie van de moderne tijd, terwijl de financiële markten een bloeiperiode doormaken. In de VS bijvoorbeeld heeft de economische terugval van meer dan dertig procent in het tweede kwartaal van 2020 niet verhinderd dat de New York Dow Jones-aandelenindex in augustus 2020 zijn beste resultaat in 34 jaar heeft behaald.

Er is echter een cruciale adder onder het gras bij deze opwaartse trend: deze houdt verband met een geheel van zes bedrijven waarvan de aandelenkoersen in de afgelopen acht maanden zijn geëxplodeerd, voornamelijk als gevolg van de lockdown. Zo is de koers van Alphabet (het moederbedrijf van Google) in deze periode met 17 procent gestegen, Microsoft met 38 procent en Facebook met 45 procent. Netflix is gestegen tot 66, Apple tot 68,5 en Amazon tot 81 procent.

Daarnaast zijn er door de boom steeds meer nieuwkomers op de markt gekomen, die op dit moment net het peloton volgen. Tegelijkertijd trekken professionele beleggers zich al enige tijd terug uit de markten, terwijl de prijs van goud, als indicator van de onzekerheid in het systeem, gestaag stijgt. Samen met het feit dat de centrale banken de rente nauwelijks verder kunnen verlagen zonder het banksysteem van binnenuit te vernietigen, toont deze mengeling aan hoe uiterst delicaat de situatie van de financiële markten momenteel is.

Daarbij komt nog de gigantische schuldenberg die de wereld de afgelopen jaren heeft opgebouwd en die in het kielzog van de lockdown is blijven groeien. Vooral kleine en middelgrote ondernemingen leven niet van man tot man, maar moeten nieuwe schulden aangaan om hun oude schulden te dekken en bevinden zich dus in een dodelijke neerwaartse spiraal.

Dit creëert op zijn beurt een groot probleem voor de banken, omdat ze op een enorme berg slechte leningen zitten. Bovendien hebben zowel de grote banken als de grote hedgefondsen een ander groot probleem - derivaten. De turbulentie van de afgelopen maanden heeft waarschijnlijk aanzienlijke schade veroorzaakt in dit grootste en meest ondoorzichtige deel van de financiële sector, waardoor veel financiële instellingen gedwongen zijn om steeds riskantere weddenschappen aan te gaan ter compensatie van de door hen geleden verliezen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breder perspectief

House of the brave?

Chaos