Waarom IngvyMet mijn ontwakende interesse in de Germaanse en Keltische mythologie en het animistische wereldbeeld van mijn voorouders, ging ik de zaken anders betrachten en hiermee veranderende ook mijn wereldbeeld.

Als je mijn achternaam ontleed dan kom je terecht bij Ing. Hele volksstammen in Europa waren volgelingen van Ing en die naam komt overal voor in Noord-Europa.

Zoals de Ingvaeones en diens stamgod Freyr. Die ook onder volgende namen bekend staat als Inguz, Ingwaz, Yngvi en nog diverse andere namen. In het Duitse taal komt hij onder andere voor als Fro, en dat betekend blij.
De Ingvaeones waren een Germaanse stam die in gebieden aan de Noordzeekust leefde.

Dit staat allemaal beschreven in het boek Germania van de Romeinse consul Tacitus, een veelzijdige man, die naast senator ook een historicus en schrijver was. De Ingvaeones werden naast de irminones en de istvaeones als groeperingen gezien die West-Germanen werden genoemd. En die zijn allemaal vernoemd naar de drie zonen van Mannus, de grondlegger van de Germanen.

In de Skaldskaparmal van de Proza-Edda van Snorri Sturluson wordt een Yngvi genoemd, als zoon van Halfdan de Oude. De dynastie van de Ynglingen stamt af van deze Yngvi.

Ing wæs ærest mid Eástdenum 
gesewen secgum, oð he síððan eást
ofer wæg gewát. wæn æfter ran.
þus Heardingas þone hæle nemdon.

Ing was eerste te midden de Oost-Denen 
zo gezien, tot hij oostwaarts ging
over de zee. Zijn wagen voer na.
Aldus noemden de Haerdingen die held."

Ing heeft dus vele namen en staat voor de God Freyr en is een fertiliteitgod en staat voor vruchtbaarheid, hij werd met name vereerd door de boeren. In de edda staat een mooi verhaal geschreven over Freyr, een verhaal dat gaat over het opgeven van zijn zwaard voor de liefde.

Ing komt ook voor in de rune. In de oude futhark is het de tweeëntwintigste rune. Het word afgebeeld en ingekerft als de vorm van een ruit, of als twee elkaar rakende poten van een x. Het staat symbool voor onder andere zaad, vuur en licht. Daar waar andere runes een andere betekenis krijgen wanneer ze omgedraaid liggen, daar verandert de Ing rune niet van betekenis, omdat de vorm omgekeerd niet verandert.

Kijk ik naar mijn eigen genealogische geschiedenis, dan leven de meeste van mijn voorouders de laatste 500 jaar in een gebied van hoofdzakelijk tussen de Maas en Rijn, of daar net over. Gedeeltelijk Keltisch en Germaans. Mooiste gebied op aarde, rijke riviergronden, en rivieren die er voor gezorgd hebben dat er veel handel kon worden bedreven en dat mensen een vruchtbaar en voorspoedig leven konden leiden.

Al was het niet altijd voorspoedig. Op deze grond zijn ook een aantal van mijn voorouders gevallen in de strijd, in verschrikkelijke oorlogen over de verschillende grenzen heen. Nederlanders, Belgen en Duitsers. Meestal voor de vage belangen van de macht en niet voor hun volk. 

Ik mag graag geloven dat de voorouder wiens naam ik draag, ooit eens die rivieren is overgestoken vanuit het Noorden. En in de euregio Maas Rijn zijn thuis heeft gevonden.

Yngvi spreekt mij, als iets dat je uit mijn naam kan afleiden en als symbool en archetype dus erg aan.

Dat we vruchtbaar mogen zijn in het verblijden, verwarmen en verlichten en dat we onze angsten en wapens mogen opgeven voor de liefde, en dat we in onze positiviteit en eerlijkheid niet kunnen veranderen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breder perspectief

House of the brave?

Chaos