Hersenspoelen

 

Aan de oever staat en ziet een dwaas iets in de verte aan de overkant van de rivier.

Hersenspoelen heeft vaak een negatieve associatie. Hij of zij is gehersenspoeld hoor je wel eens iemand zeggen, waarbij er bedoeld word dat hij of zij er andere gedachtes op na houdt.

Maar is gehersenspoeld zijn werkelijk wel zo slecht?

Veel van onze overtuigingen zijn gevormd in onze jongste jaren. Oude denkpatronen die als een stromende rivier, ingesleten paden vormen in ons denken. We worden continue in ons gehele levensproces bestookt met informatie die ons vormt.

Ik zie hersenspoelen niet als iets negatiefs zolang deze niet indoctrineert. Met doctrine word leren en onderwijs bedoeld en vooral het manipuleren daarvan. Het systematisch overdragen van ideeën en opvattingen die kritiekloos moeten worden aanvaard, terwijl deze discutabel en aanvechtbaar is.

Wat is hersenspoelen eigenlijk?

Hersenspoelen is een manier van het herprogrammeren van het brein. Een oude manier van denken word gewist en in plaats daarvan komt een nieuwe manier van denken en daarmee een nieuwe manier van doen.

Als ik het hersenspoelen proces op mijzelf betrek, dan moet ik concluderen dat ik de laatste jaren een behoorlijke spoeling heb gehad. Sommige stromen zijn opgedroogd waarbij ik de ingesleten paden kan overzien. Nieuwe rivieren ontstaan door de hoeveelheid sediment die de informatie meevoert. Nu nog bestaan mijn nieuwe zienswijze vaak nog uit geultjes die steeds van bedding veranderen, die elkaar als chaotisch lopende stroomgeulen doorsnijden, waar ik naar toe wil is naar een vaste bedding. Een rustig stromende meander in wijde bochten van het landschap.

Aan de overkant van de rivier, met zijn rug leunend tegen de stam van een oude eik, zit een oude wijze man en overziet.

  

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breder perspectief

House of the brave?

Chaos