5 gladde stenen in een beek.

Deskundig

Ik ben maar een eenvoudige man met amper scholing, ik ben doorsnee en gemiddeld, in lichaam en verstand. Ik heb volgens mij ook geen bijster diepe intelligente, wel veel associatieve gedachtegangen. Ik mag graag iets lezen en ik ben ook wel nieuwsgierig, maar toch, informatie verwerken ervaar ik als lastig. Mijn gedachten dwalen altijd. Informatie overbrengen vind ik nog lastiger, want ik heb de neiging om snel te spreken zonder te weten wat ik wil zeggen. Waarbij ik soms ik niet op woorden kan komen. Dan stotter ik. Ik ben nergens in gespecialiseerd en ik ben nergens een deskundige in.

Deskundige zie je veel op tv in reclameblokken en in praat en actualiteitenprogramma's. Deskundige worden meestal geraadpleegd om te informeren en te duiden. Zo ook in deze coronatijd.

Maar doet al die deskundigheid er toe?

Bij het aanprijzen van een product in de reclame bedient men zich vaak van een witte laboratoriumjas om autoriteit uit te stralen en het heeft alleen het doel om het product aantrekkelijker te maken, door er een wetenschappelijk sausje over heen te gooien. Gebruik een paar ingewikkelde woorden en termen dat wetenschappelijk niets betekend maar het zo laat lijken en mensen laten zich verleiden.

Ik geloof best dat de bedoelingen van de meeste deskundige op tv, meestal wetenschappers met een titel en functie op een universiteit, bij het duiden van gebeurtenissen goed en zuiver zijn. Maar het zou naïef van mij zijn als ik daar blind in mee ging. Want overtuiging schept identiteit is mijn ervaring. Zo zijn alle religieuze autoriteiten bijvoorbeeld van alle wereldreligies ook zo overtuigt en ook zij dragen die informatie over zonder enige twijfel en vanuit hun goede bedoelingen. De weg naar de hel is er mee geplaveid.

Waar het om gaat, is, ben je in staat tot deskundig kiezen?

Ik persoonlijk denk van wel, ik heb een ontwikkeling door gemaakt en ervaring op gedaan die er voor zorgt dat ik mijzelf goed heb leren kennen. En jezelf kennen is een zoeken naar 5 gladde stenen in een beek. Je meet je dan geen uitrusting aan dat je niet past, maar je gaat de strijd aan, je neemt beslissingen en maakt keuzes door te vertrouwen op wie je bent.

Wil je iets aan mij slijten, dan kap met de onzin van een eindeloze rij grafieken en ingewikkelde termen, houd het simpel. Beantwoord simpele vragen. Ga niet het wiskundewonder uithangen als het met een klad berekeningetje kan. Zo maak ik wel of geen keuzes en neem ik wel of geen beslissingen.

Dat heeft mij geen windeieren gekost. Ik heb best wel veel controle over mijn leven, in een wereld waarin de meeste mensen zich laten leven. Ik kan bij wijze van mijn lasten betalen met het rondbrengen van een dagblad. Al zit ook ik gevangen in dit systeem en ben ik niet echt vrij.

Wat ik ook geleerd heb, is als er op je emotie word gespeeld. Emotie schakelt het denken uit. Ik ben wel eens in mijn naïviteit voor een paar tientjes opgelicht en daar speelde emoties een grote rol. Daar heb ik achteraf wel veel van geleerd.

In de huidige crisis is er met alle deskundigheid een panieksfeer gecreëerd. Maken ze gebruik van veel informatie dat er niet toe doet of simpelweg een eenzijdig beeld laten zien en worden zaken ingewikkelder voor gesteld dan het in werkelijk is.

Dit zet mij aan denken, en het maak mij alert. 

Kortom zoeken naar 5 gladde stenen in een beek.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breder perspectief

House of the brave?

Chaos